Africký mor ošípaných

23.07.2020 13:42
Africký mor ošípaných 
 
Dňa 21.07.2020 bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Rožňava. Ide o prvé potvrdenie výskytu v danej oblasti, ktorá bola doposiaľ bez výskytu tejto nákazy. Diviak bola nájdený v poľovnom revíry Kečovo, cca 2,3 km od slovenskej/maďarskej hranice. Na maďarskej strane je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov . Pokiaľ ide o zavlečenie nákazy je predpoklad jej priameho zavlečenia cez diviačiu zver cez zelenú hranicu, resp. významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor, nakoľko v danej oblasti bol v uplynulých dňoch registrovaný značný pohyb aj ( hlavne) maďarských občanov, ktorí v lesoch zbierali lesné plody (huby) a mohli tak nákazu nepriamo (hlavne obuvou) zavliecť z maďarského územia. Spôsob zavlečenia bude predmetom epizootologického šetrenia v najbližších dňoch Príslušná RVPS Rožňava vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu resp. spomaleniu šírenia nákazy.
 
 
 
V tejto súvislosti upozorňujeme stále na nevyhnutnosť dodržiavania všetkých opatrení vydaných príslušnými RVPS v SR pokiaľ ide o chovy ošípaných, biologickú ochranu chovov a povinnosť registrácie všetkých chovov ošípaných i záhumienkových, kde majitelia chovajú alebo plánujú chovatelia čo i len 1 ošípanú. Opatrenia vydané pre užívateľov poľovných revírov musia byť na 100 % dodržiavané a aplikované nakoľko jedine tak sa zníži riziko šírenia nákazy Je nevyhnutné dodržiavať tieto opatrenia a konať tak aby sa zabránilo opätovnému zavlečeniu nákazy do chovov čo by znamenalo opäť nové prísne opatrenia pre chovateľov ošípaných a to po dobu najmenej 12 mesiacov od posledného výskytu.Dňa 21.07.2020 bol potvrdený národným referenčným laboratóriom vo Zvolene pozitívny výsledok na africký mor ošípaných u uhynutého dospelého diviaka v okrese Rožňava. Ide o prvé potvrdenie výskytu v danej oblasti, ktorá bola doposiaľ bez výskytu tejto nákazy. Diviak bola nájdený v poľovnom revíry Kečovo, cca 2,3 km od slovenskej/maďarskej hranice. Na maďarskej strane je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy u diviakov . Pokiaľ ide o zavlečenie nákazy je predpoklad jej priameho zavlečenia cez diviačiu zver cez zelenú hranicu, resp. významnú úlohu môže zohrávať aj ľudský faktor, nakoľko v danej oblasti bol v uplynulých dňoch registrovaný značný pohyb aj ( hlavne) maďarských občanov, ktorí v lesoch zbierali lesné plody (huby) a mohli tak nákazu nepriamo (hlavne obuvou) zavliecť z maďarského územia. Spôsob zavlečenia bude predmetom epizootologického šetrenia v najbližších dňoch Príslušná RVPS Rožňava vydá pre pomenované poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej EÚ a SR legislatívy, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu resp. spomaleniu šírenia nákazy.
 
 
 
V tejto súvislosti upozorňujeme stále na nevyhnutnosť dodržiavania všetkých opatrení vydaných príslušnými RVPS v SR pokiaľ ide o chovy ošípaných, biologickú ochranu chovov a povinnosť registrácie všetkých chovov ošípaných i záhumienkových, kde majitelia chovajú alebo plánujú chovatelia čo i len 1 ošípanú. Opatrenia vydané pre užívateľov poľovných revírov musia byť na 100 % dodržiavané a aplikované nakoľko jedine tak sa zníži riziko šírenia nákazy Je nevyhnutné dodržiavať tieto opatrenia a konať tak aby sa zabránilo opätovnému zavlečeniu nákazy do chovov čo by znamenalo opäť nové prísne opatrenia pre chovateľov ošípaných a to po dobu najmenej 12 mesiacov od posledného výskytu.